TRÄD, BUSKAR OCH VINRANKOR

 Sidan senast uppdaterad  2015-04-16 20:11

Startsidan Vi bygger en trädgård Rosor, Kaprifol och Klängväxter Klematis Perenner Gästbok I Växthuset/Bevattning

 

Med tanke på att vi haft "otur" med vissa av växterna som vi planterade förra året så har jag tagit reda på vad som gäller angående garanti på växter.

Bytesrätt - på plantor!

Spara kvittot och köp E-märkta plantor – ett säkert sätt att köpa växter.

Vid all handel av lösa saker, som säljs av en näringsidkare till en privatperson, gäller konsumentköplagen. Som lösa saker räknas även alla slags växter och fröer. Lagen ger kunden tre års skydd mot ursprungliga fel, men det är kunden, som ska göra sannolikt att felet funnits redan vid köpet.
Ett gott råd, till alla som köper växter, är därför att spara kvitton med växtnamn, skötselråd och planteringsinstruktioner. Har man följt alla anvisningar och växten ändå dör, är chansen då mycket större att kunna reklamera med framgång.

I konsumentköplagen står det att en vara är felaktig om den inte är tjänlig för sitt ändamål. Omtolkat till växtvärlden innebär det att en handelsträdgårds växter bör vara härdiga i omgivningarna.

Många handelsträdgårdar lämnar en speciell garanti, vanligtvis under tre månader, utöver det skydd som konsumentköplagen ger. Då är det säljarnas uppgift att bevisa att garantin inte gäller, om de ska slippa att gottgöra missnöjda kunder.  Vid vissa tvister, främst när det gäller betalning och felleveranser, kan man göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden. Där handläggs ärendet, vilket kan ta upp till ett halvår, och sedan får man en rekommendation, som handeln brukar följa.

Ursprungslandet viktigt
När vi gick med i EU, fick vi inte ha klimatanpassning som krav för import. Det har fått till följd att övriga EU-länder exporterar växter hit utan att vi vet om de passar här. Ansvaret vilar helt på försäljare och företag, som handlar med växter, och det är upp till oss konsumenter att ställa krav. Om man medvetet säljer växter, som inte klarar traktens härdighetskrav, måste man informera om det.

Det finns ett säkert sätt att köpa växter, som är producerade från svenskt växtmaterial, och det är att köpa E-märkta plantor. E-märkningen innebär att de har tagits fram av en expertgrupp vid Elitplantstationen och bedömts som bättre i fråga om härdighet, växtsätt eller sundhet än annat jämförbart växtmaterial.

När växterna inte håller det som lovats:

• Kontakta försäljaren och diskutera problemet.

• Kommunernas konsumentvägledning kan ge information och  hjälp vid tvister.

• Allmänna Reklamationsnämnden, www.arn.se
08-555 017 00 (kl 9–12).

• Vid köp från annat EU-land: www.konsumenteuropa.se  08-429 07 80.

 

Valnöt (Juglans mandshurica)

Juni 2009   11 Juni 2010   10 Juli 2013
Valnötsträdet syns mitt i bilden, inte stort alls!   Nu börjar det se ut som ett träd igen när alla blad vuxit ut, det finns en mängd nya skott vid bladbasen.   Den har skjutit fart ordentligt nu, är minst 3 meter högt och har brett ut sig bra. Har blommat en del men ännu inga valnötter.
   

September 2014   September 2014   September 2014
Valnötsträdet har nu blivit ca 4 meter högt.   Första Blommorna / valnötterna   Valnöten finns dår inuti
  ,  

,

 

 

Klot Rönnen

Juli 2009

 

2 Maj 2010

 

10 Juli 2013

Klot rönnen innan den flyttades till baksidan   Klot rönnen sista april 2010, flyttad till baksidan på tomten   Trivs bra här och har vuxit till sig ordentligt, har en fin rund form!!

   

 

Klot Robinia

September 2009   25 April 2010   6 Augusti 2011
Två av de tre Klot Robinia som vi planterade, denna sorts träd är en ny erfarenhet för oss, ingen i Stockholm hade dom vad jag vet. Jag tror att man skall plantera dom på försommaren och INTE på hösten!   Nu den 2: Juli 2010 har samtliga Robinias kommit igång och fått flera nya grenar med blad på.   Denna vår började våra Robinior att få blad riktigt tidigt, och nu i Augusti har alla tre fått fylliga och stora  kronor.

   

 

Plommon trädet (Viktoria)

Juli 2009   25 april 2010   2:a Juli 2010
Trädet fanns planterat innan vi flyttade hit, det har blivit lite underligt beskuret av förre ägaren som klippte lite då och då när det var mycket löss på bladen.   Har börjat på att få lite knoppar   Har fått lite blommor, plommonträdet gav rikligt med plommon förra året så det blir väl inte så mycket plommon i år.

   

 

Äppelträdet

Augusti 2009   31:a Maj 2010   7:e September 2013
Nu har det flera äpplen, trädet är ympat med tre olika sorters äpplen, tyvärr vet jag inte vilka sorter den är.   Nu står äppelträdet i full blom, det slår mig plötsligt att jag har inte sett några bin i trädgården ännu, är det för kallt för dem eller finns det inga bin här i området?   Gott om äpplen i år, den tidigaste sorten har redan ramlat av genom fåglars försorg, trädet har tre olika sorters äpplen.

   

 

 

Våra Silverpilar

25 april 2010   21 maj 2010   3:e Juli 2013
Träden sattes i september år 2009   Efter att denna bild tagits så toppade vi de båda pilarna för att försöka skapa en runda kronor.   Våra silverpilar klipptes tillbaka lite i våras och kronan har nu blivit lite rundare och buskigare.

   

 

Ilex (Järnek)

25 april 2010   17 Juli 2010   6 Augusti 2011
Denna sort får röda bär, en del Ilex behöver han och hon träd för att utveckla bär.   Kronan har vuxit ganska bra, trädet får lite gula blad då och då som faller av, det är tydligen normalt enligt handelsträdgården.   Omgjort i Augusti 2013, tog bort de två Ilex träden och flyttade Zebra gräset hit samt köpte en ny Klot Rubinia.

   

 

Vinrankan Himrod vid uteplatsens spaljé

21 Maj 2010   18 Juni 2010   30:e Juli 2011
Nu har knopparna börjat på att svälla ordentligt, tanken är att vinrankorna skall få klänga upp på spaljen.   Vinrankan är på god väg upp, en dryg meter hög, skall spara mer av rankorna till nästa år.   Jag flyttade syrenbuskarna till bersån och nu får vinrankan mer sol och kommer att utvecklas bättre, tanken är att låta den klättra längs spaljéns överliggare

   

 

Vinrankan Himrod vid baksidan på gårdshuset

25 april 2010   21 maj 2010   16 Juli 2010
Den här vinrankan planterades september 2009, har vuxit riktigt bra och är något tillbaka skuren nu   Även vinrankan vid kortsidan på gästhuset har börjat på att skjuta fart, en ranka blöder rätt bra då jag tyvärr klippte ner det lite för sent.   Vinrankan har vuxit enormt och har flera sidoskott, ser inga blommor ännu.

   

 

Bornholmsfikonet vid baksidan på gårdshuset

25 april 2010   25 april 2010   24:e September 2010
Har även en planta inne i växthuset och denna som är planterad ute vid baksidan på gårdshuset, gårdshusets baksida är den mest skyddade delen av tomten. Plantan har ännu inga knoppar.   Fortfarande syns inget "grönt" på fikon trädet, de gröna löven hör till Clematis Potaninii.   Fikonträdet som står permanent planterat ute har nu vuxit upp igen efter nerfrysningen i vintras, det blev inga fikon detta år, hoppas nu bara att den kommande vintern blir mildare. Har inte fungerat bra här, grävde upp det och satte det i växthuset

   

 

Citron trädet

16:e januari 2011   16:e januari 2011   16:e januari 2011
Citronträdet är nu ca: 1,5 meter högt och vilar nu inne i gårdshuset där vi håller en temperatur av ca:10 grader. Vi räknade till att det har 16 citroner varav en är gul. Skall forma det så att det ser ut som ett träd.   En närbild på några av dom gröna citronerna   Här kan man se ytterligare tre stycken, dom är dock jättesvåra att upptäcka bland de gröna bladen, man måste fota med blixt för att dom skall framträda

   

 

 

Prunus Laur. Etna & Rotundifolia (Båda är Lagerhägg)

Fick tyvärr inte tag på samma sort, vänstra bilden är Etna och den i mitten visar Rotundifolia, Etna är mycket mer frostkänslig och bladen är något ljusare än på rotundifolian, i verkligheten är inte det så stor skillnad i färgerna som på dessa bilder.

26 April 2010   16 Juli 2010   6 Juli 2013
Vintern var otroligt hård och mycket blåst som tog hårt på de vintergröna lagerbuskarna, många blad vissnade och dom ser ganska tilltufsade ut.   Lagerhäggen hade det tufft i vintras och den såg inte rolig ut i våras, vi klippte dock tillbaka den kraftigt och den har svarat fint med nya frodiga gröna blad.   Har vuxit ihop bra, en del grenar fryser visserligen bort varje vinter men den repar sig snabbt med nya friska grenar.

   

 

Syren buskar

26 April 2010   23 Maj 2010   9 Juni 2010
Bild tagen i slutet av april, syrenbuskarna har precis börjat på att knoppas        

   

 

Japansk pil (Salix integra ”Hakuro-nishiki”)

26 April 2010   26 April 2010   8:e Juni  2010
Japansk pil (Salix integra ”Hakuro-nishiki”) Den första våren efter planteringen, i slutet av april ser jag små bladknoppar. Finns även som ett litet träd   Vår Japanska Pilbuske har också satt fart, vet ej hur länge det dröjer innan bladen förvandlas till det som ser ut som blommor.   Nu börjar man på att se hur bladens toppar byter färg och det ser mer och mer ut som blommor.

   

 

Hibiskus

(vi har två olika sorters hibiskus, "Ardens" och "’Oiseau Blue’)

26 April 2010   10 September 2010   10:e September 2010
Nu i slutet av april första året efter planteringen, kan inte se några knoppar ännu.   Hibiskusen Ardens hade växt lite bättre och den kom med fler blommor, blommorna varierar lite i färg från rosa till lila.   Nu har vi fått de första blommorna på Oiseau Blue Hibiskusen, viflyttade den till rabatten vid Valnötsträdet så den stannade i växten ett tag.

   

 

Kungsolvon

26 April 2010   31 Maj 2010   26 September 2010
Har börjat på att få små gröna bladknoppar.       Våran olvonbuske har nu fått fullt med vackra röda bär. Den blev för stor så 2012 klippte jag ner den helt.

   

 

Fargesia murieliae (Bergbambu Super Jumbo)

2 Maj 2010   31 Maj 2010   8/7-2013
Bambun planterades under hösten 2009 , den skall kunna bli upp till 3-4 meter hög. I så bäddarna  bakom bambun så har jag sått dill, sallad, olika salladslökar och purjo.   Svårt att säga om Bambun har vuxit något, den ser iallafall grön och frisk ut.   Har flyttat runt den lite, men nu har den hittat sin plats och den växer mycket bra här mellan Klematis stolparna. det är mycket mullrik jord just här.

   

 

Olea europaea (Olivträd)

30 April 2011   8/7-2013    
Äntligen har jag fått mitt efterlängtade Olivträd, ett stort och fint exemplar från Ystad Handelsträdgård, det skall stå i kruka och måste tas in i gårdshuset under vintern.   Den ser alltid lite tunn ut efter en vinter i Gårdshuset, men nu har den fått många nya blad, dessutom har jag planterat om den i jättekruka. krukan syns inte på denna bild.    

   

 

Prunus Persica (Persikoträd)

30 April 2011        
Persikoträdets blommor, bild från nätet, vårt införskaffades i April 2011. Står i kruka ännu i väntan på en varm plats att planteras på.        

     

 

Pyrus Pendula (Silverpäron)

14:e Maj 2011   7/7-2013    
Nyplanterat Silverpäron, nordens Olivträd!        

   

 

Philadelphus Virginal (Kamelia Schersmin)

22:a Maj 2011   8/7-2013    
Nyplanterat   Ja den har vuxit men det var väl ingen jättefart på den!!    

   

 

 

Acasia

29/6-2013        
Inköpt som ett litet skott från Odla .nu våren 2012. Klarar sig inte ute, så under vintern vilar det i Gästhuset.   7:e September 2013    

   

 

 

Banan

29/6-2013        
Inköpt som ett litet skott från Odla .nu våren 2013, den skall enligt Odla vara vinterhärdig, men mitt förra ex frös bort trots att det stod i växthuset. har nu skaffat ett ex till och denna vinter skall jag ta in den i G-huset.   Nu den 7:e september 2013 har den vuxit till sig ordentligt. Bananen klarade allt utom blåsten som kommer då och då, bladen trasades sönder och den såg så bedrövlig ut så jag tog bort den, den blev för stor att ha inne i växthuset också.    

   

 

 

Palm

29/6-2013    
Uppdragen från frö från Odla .nu våren 2012. Tas också in under vinterhalvåret    

 
.
Double-click to add photos 

 

 

Eucalyptus

29/6-2013        
Inköpt från Odla .nu våren 2012. Klarar sig inte ute, så under vintern vilar det i Gästhuset.   7:e September 2013. Blev för torrt och mörkt att förvara den i Gårdshuset under vintern så den torkade bort. Om jag skaffar en till så skall den få vinterförvars i växthuset.    

   

 

 

Startsidan Vi bygger en trädgård Rosor, Kaprifol och Klängväxter Klematis Perenner Gästbok I Växthuset/Bevattning

 

vBulletin stats